Artikkelit

Aktiivista ja ihanaa koiranpäivää 24.4.

Tänään vietämme valtakunnallista Koiranpäivää! Tassua toisen eteen – Koiranpäivä on meidän päivä. Tänä vuonna Koiranpäivänä tuodaan esille koiran aktivointia ja koiran kanssa harrastamista.

Tästä intoutuneita päätimme laskea kuinka paljon meillä on tänä vuonna käynyt koira-asiakkaita ja kertoa myös, kuinka monta koiraa meillä aitovettiläisillä on ja mitä me harrastamme koiriemme kanssa!

Meillä on ollut ilo palvella tänä vuonna jo yhteensä 2485 hännänheiluttajaa! Tämä on 64% koko AitoVetin ja 80% pieneläinklinikan asiakasmäärästä. Aika huimaa, vai mitä?!?

Meillä aitovettiläisillä on yhteensä 39 koiraa 21 eri rodusta: westie, norfolkin-, skotlannin-, border-, saksanmetsästys- ja irlanninterriereitä, suomenlapinkoiria, beagle, corgeja, rottweiler, lancashirenpaimenkoira, englanninsettereitä, australianpaimenkoiria, lapinporokoira, mittelspitzejä, amerikanakita, kääpiöpinseri, belgianpaimenkoira tervuere, portugalinpodengo, englanninmastiffeja  ja monirotuinen.

Harrastamme koirien kanssa monipuolisesti lenkkeilyä, koiranäyttelyitä, noseworkkia, kaveri- ja lukukoiratoimintaa, koiratanssia, rally-tokoa, agilityä, paimennusta, pk-lajeja, hakua, jälkeä, tokoa, metsästystä, retkeilyä, geokätköilyä, puutarhanhoitoa, hömpöttelyä, sohvailua, sylittelyä jne

Tuulikilla on kolme corgia. Ne ulkoiluttavat emäntäänsä, pitävät elämää tarkkaillessaan Aitovetin pihaa ja antavat lapsille loputtomasti vilpitöntä aikaa. Ihan sohvakoiria siis.

Katjalla on kaksi englanninsetteriä ”karvamattoina lattialla”. Vitsi, vitsi! Risto ja Riesa ovat päässeet ”jokusen kerran” koiranäyttelyihin, jopa ulkomaillekin, eikä ihan turhin tuloksin!

katja luca

Lotalla on kolme lenkkeilykaveria / puutarha-apulaista, yksi norfolkinterrieri ja kaksi skotlanninterrieriä.

Tiialla on yksi lapinporokoira, jonka kanssa retkeillään, geokätköillään ja muutoin liikutaan luonnossa. Nose workia ja muuta etsimistä harjoitellaan omaksi iloksi.

Katilla on kaksi englanninmastiffia ja saksanmetsästysterrieri.

Annalla on kaksi koiraa; mittelspitzejä molemmat. Koirat toimivat klinikalla avustajina,  tallilla paskanlaaduntarkkailijoina ja joka paikassa hälyttävinä piha/talovahteina.

Marialla on portugalinpodengo ”Lili”, jonka tapaa Marian mukana melkein joka paikassa.

Malinilla on pieni sekarotuinen Sinna, joka toimii reissuseurana raveissa ja joskus tallikäynneilläkin. Sinna on usein mukana irrottelemassa ratsastuslenkeillä metsässä.

malin koira hevonen

Kati K:lla on kaksi koiraa, rottweiler ja lancashire heeler.

Piia harrastaa koiriensa kanssa lenkkeilyä ja koiranäyttelyitä (+koirien kasvatus). Koiria on kahdeksan: yksi westie, kaksi norfolkinterrieriä, kolme skotlanninterrieriä ja kaksi irlanninterrieriä.

piia nayttely3

Susannalla on viisi koiraa, joista neljä on suomenlapinkoiria ja yksi beagle. Susanna on kasvattanut suomenlapinkoiria 25 vuotta ja harrastaa omien koiriensa kanssa retkeilyä, koiranäyttelyitä, noseworkkia ja yksi koira toimii myös kennelliiton kaveri- ja lukukoirana.

susanna koirat

Mirkalla on kolme australianpaimenkoiraa, joiden kanssa harrastetaan paimennusta, noseworkia ja koiratanssia.

mirka paimennus2

Jennalla on kaksi koiraa. Amerikanakita kotivahtina (ennen omistajan laiskuutta jälkeä, rallytokoa ja noseworkkia). Suomenlapinkoiran kisalajina on rally-toko (virallinen) ja mölli-agility menneinä vuosina, nykyään pelkkää hömpöttelyä harvakseltaan kaikissa lajeissa (haku, jälki, toko, rallytoko, nosework ja agility).

Marilla on kaksi koiraa - Borderterrieri Sionnach A Hope ”Mårtty” 4 vuotta TÄNÄÄN (just tajusin ) -Kääpiöpinseri Tojahin Ice Chrystal ”Lyyli” kohta 8 v. Molemmat ovat täysin kotikoiria tällä hetkellä, mutta kulkevat kaikessa perheen touhussa ja menossa mukana. Mårtty on käynyt näyttelyissä suht tasaisesti, mutta vähäisesti kuitenkin - ulkomailla pari kertaa. Mårtty on käynyt myös katsomassa kettua, mutta ei ole vielä ollut luolilla tmv. Lyyli on käynyt nuorempana näyttelyissä, ei enää vuosiin kuitenkaan.

Hennalla on ensi kuussa 10v täyttävä belgianpaimenkoira tervuerenarttu Prima. Prima nautiskelee eläkepäivillä pitkistä metsälenkeistä ja kainalossa köllöttelystä. Nuorempana harrasteltiin pk- lajeja ja agilityä.

Fysioterapeutti Mirkalla ei tällä hetkellä ole omia tassulaisia, mutta aiemmin hän on aktiivisesti linnustanut omien gordoninsettereiden kanssa. Nykyisin hän nauttii tassuterapiasta töissä ja vapaa-ajalla lainaa ystäviensä koiria sujuvasti.

mirkav paimenkoira

 

Pehmytosakirurgia

Aitovetissä tehdään monipuolisesti erilaisia pehmytkudosten leikkauksia.

Tyypillisimpiä kirurgisia toimenpiteitä ovat:

  • Lisääntymiselimistö: sterilisaatio, kastraatio (myös piilokivekset), märkäkohtuleikkaus, keisarileikkaus
  • Ruoansulatuskanava: suun pienet kasvaimet, ienten liikakasvu, koepalojen otto, vierasesineleikkaukset mahasta ja suolistosta, kasvaimet
  • Elinten, kuten pernan poistot
  • Tyräleikkaukset: napatyrä, nivustyrä
  • Iho: koepalat, kasvaimet, haavat, paiseet
  • Silmät: silmänpoisto, luomikasvaimet, kirsikkasilmä
  • Virtsaelimet: virtsakivien poisto, kasvaimet

Ajan toimenpiteisiin voitte varata puhelimitse, osaan toimenpiteistä (kissojen sterilaatiot ja kastraatiot, koirien kastraatiot) myös nettiajanvarauksen kautta. Muun muassa kasvainepäilyjen tapauksessa esitutkimuskäynti on useimmiten tarpeen ennen varsinaista leikkausta, jotta leikkauksen suunnittelu voidaan tehdä etukäteen, tarkistaa eläimen terveydentila ja tehdä tarvittavat esitutkimukset (esim. ohutneulanäyte, verinäytteet).

Hätätapauksissa esim. mahalaukun kiertymää epäiltäessä tai synnytysvaikeudessa on tärkeää ottaa yhteyttä etukäteen, jotta voimme tarkistaa mahdollisuuden ottaa potilas vastaan (mm. leikkaussalin tilanne) eikä hoito pääse turhaan viivästymään.

Leikkauksiin valmistautumiseen kuuluu joitakin poikkeuksia lukuunottamatta 8 h paasto, vettä saa juoda. Erityisesti koira on hyvä pestä edellisenä päivänä. Tämä helpottaa kirurgista pesua ja siitä aiheutuvaa mahdollista ihoärsytystä sekä vähentää tulehdusriskiä. Mikäli mahdollista koira tulisi ulkoiluttaa ennen vastaanotolle saapumista suolen ja virtsarakon tyhjentämiseksi. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan lista käytössä olevista lääkkeistä ja lääkeainesopimattomuuksista sekä kertoa eläinlääkärille tai hoitajalle eläimen muista sairauksista ja mahdollisesti odotettavissa olevasta aggressiivisuudesta esim. heräämisvaiheessa.Rasvahappovalmisteet kannattaa lopettaa 2 vko ennen leikkausta verenvuotoa lisäävän vaikutuksen vuoksi. Ylipaino lisää anestesiariskiä, joten laihduttaminen ennen kiireettömiä leikkauksia on suositeltavaa. Leikkaussalihygienian ja potilastietosuojan vuoksi omistajien ei ole mahdollista jäädä seuraamaan toimenpiteitä esirauhoitusvaiheen jälkeen.

Leikkaukset tehdään nukutuksessa tai rauhoituksessa kivunhoito huomioiden. Hoitaja valvoo anestesiaa. Leikkauksen jälkeen eläin pääsee kotiin vasta herättyään turvallisesti valvottuna. Eläinlääkäri tai hoitaja käy kotiin lähtiessä läpi hoito-ohjeet ja potilas lähtee kotiin mukanaan kirjalliset ohjeet, kauluri/suojapuku ja lääkkeet (tai reseptit). Voitte aina soittaa meille, mikäli toipumisessa ilmenee mieltä askarruttavaa!

Tiia Rönnberg, eläinlääkäri, AitoVet 2020

 

AitoVet Oy

AitoVet on yksityinen ketjuunkuulumaton eläinlääkäriasema Kouvolan Aitomäessä hyvien kulkuyhteyksien varrella, maaseudun rauhassa. Aitovet Oy tarjoaa eläinlääkäripalvelut niin pien- kuin suureläimillekin.

avainlippu

 

Yhteystiedot

Aitomäentie 998


45100 Kouvola


Puh. 040 595 7823 pieneläinklinikka

         010 3114733 suureläinklinikka

Email: info(at)aitovet.fi 

         suurelainklinikka(at)aitovet.fi

        

Katso kartta

Aukioloajat

Pieneläinklinikka

Ma-to   klo 8-18

Pe          klo 8-17

Suureläinklinikka

Ma-pe   klo 8-16

 


© 2021 | Aitovet Oy